Canna Bio

Image Canna Bio

Ладно цедено

МАСЛО ОД КОНОП

за јадење

Eксклузивен и нов производ на македонскиот пазар e Ладно цеденото масло од коноп за јадење од хрватскиот производител CannaBio, достапно во две пакувања – 250 и 500мл.

Ова се некои од најзначајните карактеристики:

·        Маслото е за секојдневна употреба во салати, преливи, итн.

·      Се работи за ладно цедено масло, кое е природно филтрирано со процес на таложење, со што се зачувани сите нутритивни квалитети. Оттука, не се препорачува за готвење на високи температури

·        Нема психотропни својстваTHC, ниту CBD

·        Одлично е на вкус – со арома на орев

·      Ја има најдобрата комбинација на незаситени и заситени масни киселини во споредба со сите други масла – содржи околу 80% полинезаситени масни киселини (Omega-3 и Omega-6), 10% мононезаситени масни киселини (Omega-9) како и 10% заситени масни киселини, без холестерол; Заради својот единствен состав на протеини, масни киселини, растителни влакна, витамни и минерали, во традиционалните култури уште се нарекува и „Природно совршена храна за човештвото“.

·       Omega-3 и Omega-6 масните киселини се во размер 1:3, првенствено во својот есенцијален облик како линолеинска (LA) и алфалинолеинска (ALA); богато е и со гамалинолеинска киселина (GLA), минимум 3,89% и стеардинска (SDA) масна киселина; Ова го прави маслото од коноп најбалансираното масло со есенцијални масни киселни. Само за споредба, маслиновото масло има однос 1:11. Овие есенцијални масни киселини се неопходни за одржување на уреден метаболизам, функционирање и развој на мозокот и нервниот систем, најмногу преку изградбата и одржувањето на здрави странични мембрани.

·       Маслото од коноп е единственото масло за јадење содржи гамалионолеинска масна киселина (ГЛА) која ја има во мајчиното млеко, како и стердонската масна киселина кои со синтезата во организмот го забавуваат стареењето, ги отстрануваат негативните ефекти на лошите животни навики и помагаат во рекуперацијата по одредени болести.

·        Употреба и здравствени бенефити

 - За третирање на воспаленија – луѓето кои страдаат од хронични воспалителни болести треба постојано да употребуваат масло од коноп. Заради богатата содржина на омега 3 и 6 масни киселини, маслото му помага на телото да го намали системското воспаление.

 - За третирање акни – употребата на маслото од коноп во исхраната помага во намалувањето на иритацијата и воспалителните процеси на кожата. Ова го намалува црвенилото на акните и може да спречи понатамошни исфрлања. Позитивен ефект за кожата – хидратација на телото, против стареење заради подобрување на композитот на епидурални липиди и подобрување на целокупното функционирање на кожата, подобрување на резистентност на вода од обратен процес на осмоза. Затоа што е природно, може да се користи за хидратација на телото после капење. Со нежна масажа на телото, ја заштитува и обогатува кожата и подобрува циркулацијата на крвта.

 - Студијата Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis (Callaway J, Schwab U, Harvima I, Halonen P, Mykkänen O, Hyvönen P, Järvinen T. NCBI) нашла дека луѓето кои во исхраната користат масло од коноп, имаат позитивни бенефити против симптомите на атопичниот дерматит (егзема).

 - При мултиплекс склероза како ретка и опасна состојба на дегенерација на нервниот систем. Точните причинители и механизми на состојбата не се целосно познати. Најмногу им влијае на млади луѓе. Една студија покажала дека додавањето на масло од коноп во исхраната како и масло од примула го подобрува здравјето кај пациенти со МС.

 - Позитивен ефект на косата и скалпот – се користи за намалување на масноста на шампоните базирани на масло.

·      Масло од коноп – комплетен протеин: Добриот аспект на протеините од коноп се што тие се комплетни, односно ги содржат сите аминокиселни кои му се потребни на човечкото тело. Овој протеин е присутен со околу 20% во маслото од коноп. При користење, протеинот помага при реставрација на организмот по вежбање, се гради мускулната маса и се тонира мускоскелеталниот систем

·      Начин на употреба: перорално, 1-2 лажици пред оброк или со оброк; директно може да се употребува на кожа, корен на коса и коса.

·        Нема контраиндикации и нус појави.