Безглутенски мафини со какао и лешници

Вкусни безглутенски мафини со какао и лешници, идеални за целото семејство
Состојки:👇
(за 6/7 мафини)
- 👉140 г оризово брашно
- 👉140 мл био напиток од ориз и лешници на The Bridge
- 👉40 г печени лешници
- 👉15 г какао во прав
- 👉100 г органски демерара шеќер
- 👉50 г органско пченкарно масло
- 👉8 г прашок за печиво
Начин на подготовка👇:
- Исечкајте ги лешниците до големина на ситни зрна
- Измешајте го оризовото брашно, какаото, шеќерот, сечканите лешници и прашокот за печиво заедно
- Потоа измешајте го маслото со био напитокот од ориз со лешници и прелијте ја смесата врз сувите состојки, мешајќи со маталка додека не добиете кремаста смеса
- Истурете во калапи за мафини и набрашнете или користете хартиени чаши
- Наполнете ги до ¾ и печете на 175°C околу 20 минути
- Извадете ги од рерна и веднаш наросете ги со малку сечкани лешници
- Оставете ги целосно да се изладат🧁
Пријатно јадење!🤩