Пржено пилешко со ориз
Ручекот може да биде лесен и едноставен, а сепак вкусен и неодолив
Состојки:
- 2 лажици ладно цедено маслиново масло
- 3 парчиња пилешки гради
- Кошер сол
- Свежо измелен црн пипер
- 2 лажици органско масло од микс од семиња
- 1 исечкан кромид
- 2 моркови, излупени и исечени на коцки
- 3 чешниња лук, истолчени
- 1 лажица свежо измелен органски ѓумбир
- 4 шолји сварен органски бел ориз Carolina на Bioagros
- 3/4 шолја органски грашок
- 3 изматени јајца
- 3 лажици органски соја сос
- 2 парчиња млад кромид, тенко исечкан
Подготовка:
Во тава со средна големина загрејте го маслиновото масло на средна температура. Зачинете го пилешкото со сол и бибер од двете страни, потоа ставете го во тавата и гответе додека пилешкото не добие розова боја од двете страни. Потоа тргнете го од оган и оставете да се олади 5 минути. А потоа исечете го на парчиња во големина на залаци. Во истата тава загрејте 1 лажица масло од сусам. Додадете кромид и морков и гответе додека не омекнат. Додадете ги лукот и ѓумбирот и гответе уште 1 минута. Измешајте ги оризот и грашокот и гответе околу 2 минути. Ставете ги и јајцата и мешајте додека речиси не се зготви целосно, а потоа вратете го назад пилешкото во тавата заедно со соја сос и млад кромид и мешајте додека не се изедначи.